Case Study: Award Winning Home Theater

The Challenge:

Our client was building a new home and wanted to integrate a home theater experience that would trump that of traditional commercial movie megaplex. There’s just one problem, there is an underwater mural in the entertainment room that absolutely cannot be changed.

The Solution:

We worked with the room’s overall design to facilitate the best acoustic properties possible. Sidewalls were angled in toward the screen and an asymmetrical ceiling was built to reduce standing waves and add an aesthetic element to the room, while the thick-pile carpet and pad were used to absorb errant sound energy. The screen floats on three custom-made quarter inch steal brackets attached to the back wall, creating a floating screen effect and furthering the ocean theme.

CaseStudyTheaterHours

The Technology:

The audio system features drivers with high sensitivity, allowing them to play with clean precision at any volume level. And the video system includes a massive 160-inch, 2.40:1, high-gain screen and anamorphic lens. Accent lighting radiates behind the screen and spills from the ceiling to the walls from dimmable LED strip lights, all controlled from the theater’s handheld remote.

CaseStudyTheaterTech

Above & Beyond:Best_Technical_Design_2010h6> We used our design expertise to make the most of the technology we were bringing into the room. We leverage the ocean theme to create a full experience in the room, leaving no piece of coral unturned when finding ways to optimize the audio and visual experience in the space. Ultimately, ElectronicLiving agreed with us and awarded us a 2011 technical design award for our efforts.

Download the full Case Study here.

Case Study: Integration Controls Wins 2013 Best Integrated Home Award

It’s absolutely true what they say about loving your work: If you’re passionate about what you are doing, it’ll show in the final product.

One of our favorite projects received a silver award in technical design in 2013. You can download the full case study here or read the highlights below:

The first round of this project, technologically enhancing a 5,000-square-foot-lodge, was completed in 2011 and in 2012 the client reached back out to us for phase two.

The Challenge:

This time, our job was to turn two remote rural cabins into a technological haven for the owners who, wanted a retreat, but didn’t want to sacrifice their favorite creature comforts like music, television, and security.

CaseStudyImage1

Our Solution:

The first step was security. We leveraged a fiber backbone that was the foundation of the original lodge to create a full network infrastructure that opened up a world of possibilities. We installed cameras around each individual cabin, that were able to record on the DVR in the lodge. Additionally, each cabin was also outfitted with its own alarm system that could be accessed remotely.

We also worked with the local wireless Internet service provider to enhance the bandwidth needed to support our creation.

Then came the focus on entertainment. AMX handheld MIO R4 remotes were used in each TV area for easy control. Dedicated satellite receivers fed each viewing area, as well as a dedicated Blu-ray in the master suite and shared Blu-ray in the living area. All of these sources switch through an HDMI distribution matrix and an audio matrix switcher. Audio was made available in several other areas using a Sonos Connect,  one of the satellites, or the shared Blu-ray player. The crown jewel was an iPad using AMX app that allowed for whole-house control of any area, as well as “party modes” for presets to listen to several rooms at once.

Here’s a snapshot of all the tech we packed into this wilderness respite:

2013_Technology

 

Going Above & Beyond

 

CaseStudyImage2

 

If you take a closer look at the cabin, you’ll notice something: Even with that long list of different pieces of equipment listed above, you really don’t see any of it. All of our wires and widgets are hidden away, redirecting attention to the parts of the cabin that the inhabitants truly want to enjoy, the ambiance.

 

 

 

 

2013_HoursYou’re probably wondering what sort of time and expertise went into the finished product. Well, we’ve got an answer for that:

 

After 516.33 hours spent 3 hours away from our Rock Hill office, we completed a project that our clients, our team, and ElectronicLifestyle thought was truly award winning!