Dec 5

Case Study: Award Winning Home Theater

The Challenge:

Our client was building a new home and wanted to integrate a home theater experience that would trump that of traditional commercial movie megaplex. There’s just one problem, there is an underwater mural in the entertainment room that absolutely cannot be changed.

The Solution:

We worked with the room’s overall design to facilitate the best acoustic properties possible. Sidewalls were angled in toward the screen and an asymmetrical ceiling was built to reduce standing waves and add an aesthetic element to the room, while the thick-pile carpet and pad were used to absorb errant sound energy. The screen floats on three custom-made quarter inch steal brackets attached to the back wall, creating a floating screen effect and furthering the ocean theme.

CaseStudyTheaterHours

The Technology:

The audio system features drivers with high sensitivity, allowing them to play with clean precision at any volume level. And the video system includes a massive 160-inch, 2.40:1, high-gain screen and anamorphic lens. Accent lighting radiates behind the screen and spills from the ceiling to the walls from dimmable LED strip lights, all controlled from the theater’s handheld remote.

CaseStudyTheaterTech

Above & Beyond:Best_Technical_Design_2010h6> We used our design expertise to make the most of the technology we were bringing into the room. We leverage the ocean theme to create a full experience in the room, leaving no piece of coral unturned when finding ways to optimize the audio and visual experience in the space. Ultimately, ElectronicLiving agreed with us and awarded us a 2011 technical design award for our efforts.

Download the full Case Study here.

Integration Controls Copyright  |  2017